Siirtoviemäri
39
page-template-default,page,page-id-39,stockholm-core-2.0.2,select-theme-ver-9.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Siirtoviemäri

Uuden muoviviemärin asennusta Lapuan Ruhassa 2009

Koskelan jätevesipumppaamon sähkökeskus ja kauko-ohjaus

Lapuan Jätevesi Oy kunnossapitää ja operoi 24 km pituista siirtoviemäriä, jota pitkin jätevedet Nurmon taajamasta ja Atrian tehtaalta johdetaan yhtiön Lapualla sijaitsevalle jätevedenpuhdistamolle. Siirtoviemäriin on liitetty Nurmon keskustan viemäriverkosto ja Lapuan kaupungin viemäriverkosto, jotka ovat kunnallisten viemärilaitosten ylläpitämiä. Kuortaneen jätevedet tulevat omaa siirtoviemäriään pitkin Lapualle, missä ne pumpataan yhdessä Lapuan Liuhtarin alueen jätevesien kanssa Lapuan Jätevesi Oy:n siirtoviemäriin.

Siirtoviemärissä on Atrian tehtaan ja Lapuan puhdistamon välillä viisi pumppaamoa. Aiemmin pumppaamoista pääsi usein vastenmielisiä viemärihajuja ulkoilmaan, mutta vuodesta 1999 tämä haitta on torjuttu nostamalla jäteveden pH Atrialla niin, että hajuja aiheuttava biotoiminta viemärissä olennaisesti hidastuu tai estyy. Lisäksi siirtoviemärin viimeiseen pumppaamoon Lapuan Poutussa on asennettu ilman pesuri, jossa pesukemikaali sitoo hajuja aiheuttavat yhdisteet pumppaamon poistoilmasta.

Jo yli 40 vuoden iästään huolimatta siirtoviemäri täyttää tehtävänsä hyvin. Alkuaan betoniputkesta rakennetut alamäkiosuudet on 2000-luvulla uusittu paremmin korroosiota kestäviksi muoviputkiksi. Siirtoviemärin pumppaamoiden sähkö ja automaatio on uudistettu 2000-luvulla nykyaikaisin taajuusmuuttajakäytöin ja kaukovalvonta- ja kauko-ohjauslaittein.